Aspergequiz

We hebben onze nieuwsbrief abonnees de uitdaging gegeven om hun aspergekennis te testen door mee te doen aan de aspergequiz. We hebben veel reacties ontvangen en de winnaars hebben inmiddels bericht gehad. Hieronder de quiz en de antwoorden! 

Vraag 1
Groene asperges groeien aan dezelfde plant als witte asperges waar of niet waar?

  • Waar
  • Niet waar

Antwoord

Waar, telers laten de asperges doorgroeien tot boven de grond waar ze onder invloed van zonlicht groen kleuren, wel zijn sommige aspergerassen meer geschikt om uit te groeien tot groene dan witte en andersom.

Vraag 2
Waarom stopt het aspergeseizoen altijd op 24 juni?

  • Volgens het christelijk geloof brengt het ongeluk om na Sint Jan nog asperges te eten
  • Dan hebben de aspergeplanten nog genoeg rust tot het volgende seizoen
  • Dan gaan de meeste telers met vakantie

Antwoord

Dan hebben de aspergeplanten nog genoeg rust. 
Om volgend jaar weer heerlijke asperges te kunnen produceren hebben aspergeplanten minimaal 100 groeidagen nodig. De teler laat de aspergeplant doorgroeien tot een boompje.  De plant kan dan  door fotosynthese genoeg suikers kan aanmaken in de wortels om de winter te kunnen overleven.  Vanaf 24 juni zijn er nog ongeveer 100 groeidagen over voor de plant. Dat op deze dag de geboorte van Johannes de doper gevierd wordt in het christelijk geloof is puur toeval.  En telers die op vakantie gaan? Ook na het aspergeseizoen hebben zij genoeg te doen om ervoor te zorgen dat we volgend jaar weer kunnen genieten van asperges!

Vraag 3
Hoe kun je asperges het beste bewaren?

  • Buiten in de zon
  • In een plastic tas in de voorraadkast
  • In een vochtige theedoek in de koelkast

Antwoord

In een vochtige theedoek in de koelkast.
Dagvers zijn asperges natuurlijk het allerlekkerst. Wil je ze vers bewaren, wikkel ze dan in een natte theedoek en leg ze in de koelkast. Op deze manier blijven ze 3 à 4 dagen goed. Wil je ze langer bewaren? Schil ze dan eerst en vries ze, in een diepvrieszakje, in. Asperges blijven dan tot 6 maanden goed.

« Terug naar overzicht