Helemaal los met asperges

Hoe eet jij asperges het liefst? Het meest populaire gerecht in Nederland is het klassieke gerecht, asperges met ham, ei, krieltjes en een botersaus. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er heel veel bereidingsmogelijkheden zijn voor de asperge, je kunt ze zelfs rauw eten! We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje. Welke ga jij uitproberen?

De basisbereiding
De meeste aspergerecepten beginnen met het koken van de asperges. Leg de geschilde asperges plat in een pan met ruim koud water en een snufje zout en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes koken en neem dan de pan van het vuur. Laat ze met het deksel op de pan 15 minuten doorgaren. Haal ze dan met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek. 

Bakken
Kook je in stukjes gesneden asperges eerst in een paar minuten beetgaar, en bak ze vervolgens enkele minuten, op middelhoog vuur, met de rest van je ingrediënten.

Wokken
Een wokgerecht is snel, eenvoudig en lekker en asperges kunnen een mooie aanvulling op je wokgerecht zijn! Er zijn vele variaties mogelijk, eigenlijk kun je alles wokken wat je wilt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Oosters tintje aan je asperges met kip, sojasaus en balsamicoazijn? Of wok je asperges met (kastanjechampgnons, een bosuitje en vlees of vis. De in gelijke stukjes gesneden asperges wok je op hoog vuur in een minuut of 3 tot 5 beetgaar.

Grillen/barbecueën
Wanneer het mooi weer wordt in Nederland, komen de barbecues massaal tevoorschijn. Met zijn allen heerlijk in de tuin, genieten van een stukje gegrild vlees. Hier smaken gegrilde asperges heerlijk bij en deze maak je gewoon klaar op de barbecue! Bestrijk de geschilde asperges met wat olijfolie en je favoriete kruiden. Leg ze vervolgens rechtstreeks op de barbecue, draai ze regelmatig om. Je kunt de asperges ook met roomboter, kruidenboter en/of je favoriete kruiden in aluminiumfolie wikkelen. Leg het pakketje op de barbecue, na een minuut of 10 zijn ze beetgaar. 

Rauw
Ook rauw zijn asperges erg lekker. Gebruik ze, in stukjes gesneden of met een kaasschaaf in slierten gesneden, in een heerlijke salade.

Stomen
Stomen is een goede bereidingswijze voor asperge, waarbij de smaak optimaal behouden blijft. Stoom de geschilde asperges in een stoommand of -pan in 10 minuten gaar. 

In de oven
Er zijn verschillende manieren om asperges in d eoven te bereiden: met de oven als alternatief voor een grillpan: op 180 graden, ongeveer 15 minuten. Of gebruik de oven als een soort stoompan door de asperges met wat vocht en zout in een ovenschaal te leggen. Dek af met aluminiumfolie en laat in 15 tot 25 minuten op 160 graden garen. Een andere optie is de asperges beetgaar koken en vervolgens verwerken in je ovengerecht, bijvoorbeeld lasagne. Laat het gerecht volgens recept in de oven garen.

Koud garen
Asperges kun je garen in azijn. Meng hiervoor wat azijn en olie, voeg sjalot, knoflook en kruiden toe. Snijd vervolgens de geschilde asperges in lange dunne slierten (tagliatelle), neem ook de koppen mee. Giet het azijnmengsel over de aspergeslierten en laat ongeveer 15 minuten garen. Klik hier voor het volledige recept.

In onze receptendatabase staan honderden heerlijke aspergegerechten, met vele diverse bereidingen. Eet smakelijk!

« Terug naar overzicht