Voorbereidingen aspergevelden in volle gang

Nog even en het aspergeseizoen gaat beginnen. Bij de telers zijn hiervoor de voorbereidingen al in volle gang. Ben je benieuwd naar wat er nu gebeurt op de aspergevelden? Lees dan snel verder!

Na een lange rustperiode worden de winter aspergebedden omgetoverd in een fris nieuw zomerbed. Dit bed wordt losjes opgewerkt zodat de asperges gemakkelijk door de grond heen kunnen groeien naar de lentezon toe. De zon zorgt ervoor dat asperges, zodra ze eenmaal boven de grond aangekomen zijn, verkleuren naar een licht violette kleur. Daarom maakt de teler een hoog bed zodat de asperge onder de grond en mooi wit blijft. Maar hoe weet een teler nu waar de aspergeplanten verstopt zitten onder de grond? Vroeger gebruikten ze daar markeringsstokken voor maar tegenwoordig gaat dit via een GPS systeem. Via de GPS bepaalt de teler waar hij de asperges heeft geplant en zo kan hij ieder jaar weer op precies de goede plek de bedden maken.

Nadat de bedden klaar zijn gemaakt, worden deze bedekt met een tweezijdige folie. Aan de ene kant een witte en aan de andere kant een zwarte zijde. Dit heeft te maken met de temperatuur. Een aspergeplant ontwaakt namelijk bij ongeveer 12 graden Celsius. De teler kan ervoor zorgen dat de zonnewarmte goed geabsorbeerd wordt door de zwarte kant boven te leggen, zodat het aspergebed sneller op temperatuur komt. Aan de andere kant schiet een aspergeplant in de stress als deze te warm wordt. Dan kan de teler de witte kant gebruiken om de zonnestralen en daarmee de warmte te weerkaatsen.

Naast het gebruik van folie kan een teler er ook voor zorgen dat de grond op temperatuur komt door verwarmingsbuizen aan te leggen onder de grond of extra plastic tunnels over de aspergebedden heen te zetten.

Als de bedden klaar zijn is het afwachten tot de lentezon sterk genoeg is om de aspergeplant te ontwaken. Deze groeit naar boven toe en als de eerste kopjes door de bedden in de folie prikken kunnen de telers aan de slag met het steken.

Dankzij de inspanningen van de telers kunnen wij straks weer lekker genieten van de echte Nederlandse asperge!

 

« Terug naar overzicht