Terug naar Recepten

Asperge-garnalengratin

Groen Hoofdgerecht 4 personen 45 - 60 minuten

Asperge-garnalengratin

Ingrediënten

 500 gr. groene asperges

 75 gr. champignons

 25 gr. boter

 75 gr. gepelde garnalen

 1/8 liter crème fraîche

 versgemalen witte peper

 75 gr. geraspte belegen Goudse kaas

 zout

Bereiding

  • Schil de asperges met een dunschiller, van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de harde uiteinden eraf.
  • Bind de asperges in bundeltjes. Bewaar de schoongemaakte asperges tot gebruik in een vochtige theedoek.
  • Kook de aspergeschillen en -uiteinden ca. 20 minuten in ruim water met zout.
  • Zeef het kookvocht en breng het opnieuw aan de kook. Kook hierin de aspergebundeltjes in ca. 15 tot 25 minuten (afhankelijk van de dikte) zachtjes gaar.
  • Neem de asperges uit de pan, verwijder de touwtjes en laat ze op een dubbelgevouwen theedoek goed uitlekken.
  • Leg de asperges met de kopjes in één richting in een lage ovenschotel.
  • Borstel, terwijl de asperges koken, de champignons met een kwastje schoon en snijd ze in vieren.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de champignons al roerende ca. 5 minuten op hoog vuur tot alle vocht verdampt is.
  • Neem de pan van het vuur, roer de garnalen en de creme fraîche erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Verdeel de saus over de asperges en laat hierbij de kopjes bloot. Strooi de geraspte kaas over de saus.
  • Zet de schotel één richel boven het midden van een voorverwarmde oven
    (200 °C) en laat het geheel in ca. 15 minuten goudbruin worden.