Terug naar Recepten

Asperges Lorette

Wit Hoofdgerecht 4 personen 15 - 30 minuten

Asperges Lorette

Ingrediënten

 400 gr. asperges

 1 tl zout

 1,5 dl water

 45 gr. boter

 75 gr. bloem

 900 gr. Dauphine-aardappelen

 90 gr. boter

 3 dl roomsaus

 5 eieren

 10 gr. truffel

 witte peper uit de molen

 nootmuskaat

 4 eieren

 zout

Bereiding

Bij dit gerecht worden de asperges geserveerd in bakjes van Dauphine-aardappelen.

  • Zeef de bloem.
  • Breng het water met 45 gram boter en een vingergreep zout aan de kook.
  • Voeg er van het vuur af de gezeefde bloem bij en roer alles goed door elkaar.
  • Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de massa als een bal van de bodem van de pan loslaat.
  • Roer van het vuur af 1 voor 1 drie eieren door het deeg.
  • Schil de aardappelen, kook ze en wrijf ze door een zeef.
  • Roer er 90 gram boter en twee eieren door en breng de puree op smaak met versgemalen peper, zout en wat nootmuskaat.
  • Roer het deeg door de aardappelpuree.
  • Rol er balletjes van met een doorsnede van ongeveer 4 centimeter en druk die plat tot dikke schijven.
  • Bestrooi ze met wat bloem en zet ze koel weg.
  • Schil en gaar de aspergepunten.
  • Terwijl de asperges staan te garen kan de roomsaus gemaakt worden. Hou de saus warm op een laag vuur.
  • Verhit het frituurvet tot er damp afkomt (170 graden) en bak er de schijven Dauphine-aardappelen in.
  • Hol de goudbruin gefrituurde schijven uit.
  • Bak vier spiegeleieren.
  • Hak de truffel fijn.
  • Haal de aspergepunten uit het kooknat, laat ze uitlekken en verdeel ze over de bakjes.
  • Roer van het vuur af de opgeklopte room door de saus, schep enkele lepels saus over de bakjes, leg er een spiegelei op en strooi er wat gehakte truffel over.