Terug naar Recepten

Bavarois met gekonfijte asperges

Wit Nagerecht 4 personen Meer dan 60 minuten

Bavarois met gekonfijte asperges

Ingrediënten

 350 gr. asperges

 1 vanille stokje

 2 dl melk

 5 blaadjes gelatine

 4 eierdooiers

 300 gr. suiker

 25 gr. poedersuiker

 1/2 liter slagroom

 1 dl. water

Bereiding

  • Asperges schillen en 10 min. koken met een beetje suiker.
  • Pureer de asperges vervolgens met gebruik van een keukenmachine.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg zowel merg als stokje aan de melk en de asperge puree toe.
  • Breng het geheel langzaam tegen de kook aan en laat dit mengsel minstens 10 minuten trekken op een laag vuur.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de dooiers met 100 gram suiker tot een dikke crème.
  • Zeef de melk en klop deze door het dooiermengsel.
  • Zet de crème op een pan met heet water en verwarm deze al roerende, au bain marie, tot het gebonden is.
  • Los al roerende de goed uitgeknepen gelatine erin op.
  • Plaats de kom in een schaal met ijswater en roer zo nu en dan, tot de crème lobbig wordt.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker op tot yoghurtdikte.
  • Spatel zodra de crème lobbig wordt, de slagroom erdoor.
  • Giet het mengsel in koude timbaaltjes of koffie kopjes.
  • Laat in de koelkast opstijven in circa 4 uur.
  • De resterende suiker licht verwarmen tot ze licht gekarameliseerd is.
  • Voeg vervolgens het water erbij en doe daarna de rauwe geschilde, door de helft gesneden asperge erin .
  • Ongeveer 12 minuten laten koken en af laten koelen.
  • Stort de bavarois op een bord, garneer met de gekonfijte asperges, een toefje slagroom.