Terug naar Recepten

Cappuccino van asperges

Wit Hoofdgerecht 4 personen 45 - 60 minuten

Cappuccino van asperges

Ingrediënten

 250 gr. witte asperges

 50 gr. dungesneden Serranoham

 25 gr. geroosterde pijnboompitten

 2 dl volle melk

 1 teentje knoflook

 50 gr. magere gerookte spekblokjes

 1 stukje foelie

 1 pot kalfsfond (ca 4 dl)

 1 dl Madeira

 tuinkers

 zout

 peper

Bereiding

  • De asperges schillen en garen volgens het basisrecept.
    Bewaar het kookvocht van de asperges.
  • Knoflook pellen en pletten.
  • Melk aan de kook brengen met de spekblokjes, knoflook, foelie en een snufje zout en dit een half uur zachtjes laten koken.
  • Oven verwarmen tot 100 graden.
  • Plakken Serranoham uitspreiden op een stuk bakpapier en op een bakplaat , in het midden van de oven, ca 50 minuten laten drogen.
  • Asperges in stukjes snijden. Kopjes even apart houden.
  • Aspergestukjes met de aspergebouillon, fond en Madeira aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Aspergekopjes erbij doen en zodra alles weer kookt, het vuur uit draaien en alles met het deksel op de pan nog een kwartiertje laten garen.
  • Aspergekopjes eruit vissen en over 4 grote cappuccinoglazen verdelen.
  • Aspergestukjes met het kookvocht met een staafmixer zo glad mogelijk pureren en op smaak brengen met zout en peper en door een fijne bolzeef gieten.
  • Gedroogde Serranoham met de pijnboompitten in een keukenmachine tot gruis malen.
  • Melk zeven en met de staafmixer zo schuimig mogelijk opkloppen.
  • Hete soep over de kommen verdelen en de opgeklopte melk erover lepelen.
  • Bestrooien met het ham-pijnboompittengruis en enkele tuinkersblaadjes.