Cassoulet van witte en groene asperges

De ingredienten

  • 20 asperges (10 groene + 10 witte)
  • 1/4 dikke Spaanse ui
  • 2 grote tomaten
  • 2 sneden brood
  • boter
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1,5 dl room
  • 1 snufje zout
  • 4 eierdooiers
  • 1 snufje nootmuskaat

Informatie

  • Groen/Wit
  • 4 personen
  • Lunch
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. Schil de (witte) asperges met een dunschiller.
  2. Snijd de groene en witte asperges in de lengte door verdeel in 3 gelijke delen.
  3. Kook de aspergestukken ongeveer 10 min. in water met wat boter tot ze beetgaar zijn.
  4. Bewaar 4 dl van het kookvocht.
  5. Snipper de Spaanse ui fijn.
  6. Pel en ontpit de tomaten en snijd deze in blokjes.
  7. Ontkorst de sneetjes wit brood en snijd in deze blokjes.
  8. Bak de broodblokjes goudbruin in wat boter.
  9. Breng de 4 dl aspergekookvocht aan de kook en kook de Spaanse ui erin beetgaar.
  10. Voeg de aspergestukken toe en laat even doorkoken.
  11. Voeg eventueel wat zout naar smaak toe.
  12. Voeg de tomatenblokjes en de gehakte peterselie toe.
  13. Let op dat er slechts een weinig kookvocht is, net voldoende om goed vochtig te houden.
  14. Breng in een grote pan flink wat gezouten water aan de kook.
  15. Haal de pan van het vuur en laat de 4 eierdooiers erin glijden.
  16. Schik de aspergecassoulet centraal in 4 diepe warme borden.
  17. Leng het nog resterende aspergevocht in de pan aan met een scheutje room en giet het over de asperges.
  18. Bestrooi met de broodcroutons.
  19. Haal de dooiers na 1,5 minuut uit het water en leg ze op de cassoulet.