Ingrediënten
350 gr. witte asperges
350 gr. groene asperges
150 ml bier (pils)
1 ei (gesplitst)
125 gr bloem
1 el raapolie
1 tomaat
zout
Voorbeiding
Voor de kruidenmayonaise:
- 2 hardgekookte eieren
- 2 zoetzure augurken
- 1 kleine ui
- 350 gr. light mayonaise
- 2 el gehakte peterselie
- 2 el gesnipperde bieslook
- zout en peper
- citroensap
- mosterd
Bereiding
- Was en schil de witte asperge en verwijder de houtige ondereinden.
- Snijd de stengels in de lengte doormidden en halveer ze.
- Kook de asperge in gezouten water beetgaar (4 tot 6 minuten).
- Laat uitlekken en afkoelen in vergiet.
- Bij de groene asperges alleen de onderste helft schillen en in de lengte doormidden snijden.
- Blancheer de groene asperges in kokend water met zout.
- Ontvel de tomaat en frituur de schillen.
- Vermeng de bloem met het bier, eigeel, zout en olie.
- Met garde opkloppen en een half uur laten rusten.
- Verwarm de friteuse tot 180°C.
- Sla het eiwit stijf en vermeng deze met het bierbeslag.
- Doop de aspergestukjes in het bierbeslag zodat deze volledig bedekt zijn.
- Frituur de aspergestukjes totdat ze goudbruin zijn.
- Schakeer de gefrituurde aspergestukjes en de gefrituurde tomaatschilletjes op een bord.
- Serveren met de kruidenmayonaise.
Voor de kruidenmayonaise:
- Hak de hardgekookte eieren, de ui en de augurken fijn en vermeng deze met de mayonaise.
- Peterselie en bieslook fijnhakken en ook aan de mayonaise toevoegen.
- Op smaak brengen met zout, peper, citroensap en mosterd.