Terug naar Recepten

Gegratineerde asperges met ei en ham

Paars Hoofdgerecht 4 personen 30 - 45 minuten

Gegratineerde asperges met ei en ham

Ingrediënten

 500 gr. witte asperges

 500 gr. groene asperges

 40 gr. boter

 40 gr. bloem

 2 dl. room

 1 eidooier

 60 gr. geraspte kaas

 4 hardgekookte eieren

 300 gr. ham

 krielaardappeltjes

 peterselie of bieslook

 zout

Voorbeiding

  • Verwarm de oven op 200˚C.
  • Beboter een ovenvaste schaal.

Bereiding

  • Begin met het schillen en garen van de asperges volgens het basisrecept.
  • Snijd de gekookte eieren in plakjes en snijd de ham in reepjes.
  • Asperges in ruim water met wat zout gaar koken.
    Laten uitlekken en het kookvocht opvangen.
  • Smelt de boter en roer de bloem erdoor tot een glad papje.
  • Schenk al roerend met kleine beetjes 2 dl aspergevocht bij het bloempapje.
  • Laat de saus 3 min. zachtjes doorkoken.
  • Roer de room door de eidooier.
  • Meng (van het vuur af) de uitgeroerde eidooier en 2/3 van de geraspte kaas door de saus.
  • Leg in de ovenvaste schaal laag om laag asperges, de eiplakjes en de reepjes ham, afgewisseld met de saus. De bovenste laag moet uit saus bestaan.
  • Strooi de rest van de kaas er over.
  • Zet de schotel in een op 200˚C voorverwarmde oven of onder een grill en laat er een goudgeel korstje op komen.
  • Dien de asperges au gratin op met krielaardappeltjes, bestrooid met peterselie of bieslook.