Terug naar Recepten

Gegratineerde asperges

Wit Hoofdgerecht 2 personen 30 - 45 minuten

Gegratineerde asperges

Ingrediënten

 1 kg asperges

 zout

 peper

 snufje suiker

 enkele toefjes kervel of peterselie

 25 g boter

 25 g bloem

 3 dl melk

 125 gr geraspte maasdammer

 nootmuskaat

Bereiding

  • Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden (2-3cm) eraf.
  • Kook de asperges in ruim kokend water met wat zout en een snufje suiker. Haal na 5 min de pan het van het vuur en laat de asperges met de deksel op de pan 15 min nagaren.
  • Verwarm de gril intussen op de hoogste stand.
  • Smelt de boter in en steelpan, roer de bloem erdoor en laat de roux al roerende, 1-2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schenk beetje voor beetje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Laat de saus circa 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg 100 gr kaas toe aan de saus en laat hem al roerende smelten.
  • Neem de pan van het vuur en breng de saus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  • Neem de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  • Leg de asperges op een ovenschaal, schenk de saus erover en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Zet de schaal onder de hete grill en laat de kaassaus in circa 5 minuten lichtbruin worden.
  • Maak het gerecht af met wat vers gesneden koriander of peterselie.