Ingrediënten
4 plakjes bladerdeeg
3 dl. room
500 gr. asperges
30 gr. roomboter
30 gr. bloem
1 tl Dyon mosterd
40 gr. geraspte Gruyére kaas
1 eidooier
aluminium folie
peulvruchten (om blind te bakken)
Bereiding
- Plakjes bladerdeeg ontdooien, 4 ingevette vlaaivormpjes van 12 cm. bekleden.
- Gaatjes in de bodem prikken, een stukje aluminiumfolie en met peulvruchten beleggen.
- Midden in voorverwarmde oven (200 graden) in 10 minuten 'blind' bakken. Laten afkoelen.
- Maak 500 gr. asperges schoon en kook ze (10 á 15 minuten) in room (geen water dus!!) Giet ze af en snijd de asperges in stukken van 3 cm.
- Smelt de roomboter en voeg de bloem toe, roeren tot glad mengsel ontstaat.
- Giet er al roerende 1/4 liter van de kookroom bij en breng de saus al roerend aan de kook. Ongeveer 15 min. laten koken.
- Meng er vervolgens 1 tl. Dyon mosterd door en 30 gr. Gruyere kaas, laat deze al roerende smelten.
- Klop 1 eidooier los en meng al roerende door de saus.
- Schep de asperges erdoor en verdeel over de taartbodems.
- Strooi er tenslotte nog 10 gram Gruyere kaas overheen en laat de taartjes goudbruin kleuren in de oven (250 graden) in 5 á 10 minuten.