Terug naar Recepten

Slierasperges met aspergebotersaus

Wit Hoofdgerecht 4 personen 15 - 30 minuten

Slierasperges met aspergebotersaus

Ingrediënten

 Saus: 100 gr. asperges (ondereinden of stukken mag ook)

 Saus: 0,5 dl. room

 Saus: 0,5 dl. droge witte wijn of Noilly Prat extra dry

 Saus: 0,5 dl. aspergevocht (zie receptuur)

 Saus: 100 gr. boter

 Saus: peper / zout / cayennepeper

 2 kg. asperges AAI-Super

 25 gr. zout

 500 gr. gekookte ham

 8 eieren

Voorbeiding

Bereiding van de saus:

  • Snijd van de asperges de ondereinden (± 2 cm.) af en laat deze samen met de schillen gaar koken.
  • Van het verkregen vocht bewaart u ½ dl dat u met de room, de witte wijn of Noilly Prat en de asperges laat inkoken tot ongeveer de helft.
  • Vervolgens pureert u de asperges met een staafmixer of blender en passeert de massa door een zeef.
  • Daarna monteert u de saus met de 100 gr. boter en breng het geheel op smaak met de peper, zout en cayennepeper.

Bereiding

  • Zet de asperges een halfuur voor het schillen in koud stromend water.
  • Schil de asperges zorgvuldig en snij na het schillen ongeveer 2 cm. van de ondereinden af (de schillen en de resterende ondereinden kunt u gebruiken voor de saus, zie boven).
  • Doe de schillen en de resterende ondereinden in een pan, leg hierop een theedoek en leg daarop de geschilde asperges.
  • Giet er ruim water op en voeg het zout toe. Breng dit geheel aan de kook.
  • Laat de asperges drie minuten goed koken en neem dan de pan van het vuur en laat ze 15 tot 20 minuten - met gesloten deksel - doorgaren.
  • Intussen kookt u de eieren gedurende 8 minuten en u pelt deze.
  • Controleer de asperges door met een vork in de ondereinden te prikken om te zien of ze voldoende zacht zijn.
  • Verdeel de asperges over vier borden, snijd de eieren doormidden en leg deze aan de bovenzijde van de asperges, verdeel de ham over de asperges en giet de aspergebotersaus eroverheen.