Terug naar Recepten

Slierasperges met verse zalm en aspergesaus

Wit Hoofdgerecht 4 personen 30 - 45 minuten

Slierasperges met verse zalm en aspergesaus

Ingrediënten

 2 kg asperges (AAI-Super)

 1 tl zout

 Aspergesaus: 100 gr. gekookte en in stukjes gesneden asperge

 Aspergesaus: 2 dl visbouillon

 Aspergesaus: 0,5 dl Noilly Prat extra dry

 Aspergesaus: 250 gr. boter

 Aspergesaus: peper, zout en bieslook

 Zalm: 3 dl visbouillon

 Zalm: 1 dl droge witte wijn

 Zalm: 1 sjalotje

 Zalm: klein stukje wortel

 Zalm: 2 blaadjes bladselderij

 Zalm: stukje wit van prei

 Zalm: klontje boter

 Zalm: 4 mootjes (graatvrije) zalm a circa 125 gr

 Zalm: peper, zout

Bereiding

  • Schil de asperges zorgvuldig en zet ze op met ruim water en zout.
  • Breng de asperges aan de kook en neem de pan van het vuur.
  • Laat de asperges, met gesloten deksel, circa 20 minuten doorgaren in het kookvocht.
  • Bereid de saus. Pureer de asperges met de visbouillon en Noilly Prat met de staafmixer of in de keukenmachine.
  • Zeef dit mengsel en laat het in een pannetje op een zacht pitje inkoken tot de helft.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze al roerende een voor een toe, zodat het mengsel gaat binden.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Knip de bieslook fijn en roer deze op het laatste moment door de saus.
  • Bereid de zalm.
  • Verwarm de visbouillon met de witte wijn.
  • Pel het sjalotje en hak dit fijn.
  • Snijd de wortel in blokjes, hak de bladselderij en snijd de prei in ringetjes.
  • Voeg de groenten toe aan de bouillon en witte wijn en laat alles zachtjes koken.
  • Neem een pannetje en bestrijk de bodem met het klontje boter.
  • Leg de vier mootjes zalm erin, bestrooi deze met peper en zout en schenk het hete gezeefde kookvocht erbij.
  • Laat de zalm op een laag pitje in circa 3 minuten bijna gaar worden.
  • Verdeel de asperges over vier voorverwarmde borden, leg de zalm half over de asperges en schenk de saus erover.