Terug naar Recepten
Sukade van Limburgs Kloostervarken met gebakken asperges
Wit Hoofdgerecht 3 personen Meer dan 60 minuten
Ingrediënten
20 bereide aspergekopjes
Crème van meiknol
Aardappelkaantjes
Kalfsfond en Rietsuiker
Voorbeiding
Ingrediënten voor de sukade:
1 kg varkenssucademetzwoerd
1 ltr. gevogeltebouillon
3 dl ketjapmanis
2 stengelscitroengras
70 gr. verse gember
15 gr. knoflook
Ingrediënten voor de ganzenlever:
1 hele ganzenlever
390 gr. kleurzout
6 ltr. water
90 gr. suiker
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 blaadje laurier
3 jeneverbessen
1 kruidnagel
Ingrediënten voor de crème van bospeen:
1 bos peentjes
250 gr. azijn
300 gr. suiker
150 gr. water
150 gr. wortelsap
Schil van 1⁄2 citroen
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
Bereiding
- Verwarm voor de ganzenlever het water, los er de suiker en het zout in op, voeg de kruiden toe en laat afkoelen.
- Plaats de hele ganzenlever in de verkregen pekel, zet onder en laat gedurende 3 dagen pekelen.
- Neem uit het vocht, spoel goed af, dep droog en vacumeer in zijn geheel.
- Pocheer gedurende 90 minuten in water van 55 graden Celsius.
- Koel direct terug, snijd in blokjes en warm voor het doorgeven lichtjes op de warmtelamp.
- Vacumeer voor de sukade het vlees en meng de overige ingrediënten.
- Stoom de sukade met de verkregen saus gedurende 3 uur in de oven van 100 graden Celsius met 100% stoom.
- Koel direct terug, snijd in plakken en leg met het kookvocht in een braadslede.
- Glaceer in de oven, houd het vlees apart, en blus de slede af met een scheut kalfsfond.
- Kook voor de crème van bospeen, azijn, suiker, water, wortelsap op met de citroenschil, kruidnagels en het kaneelstokje.
- Neem van het vuur en laat een uurtje trekken.
- Schil de bospeen, snijd in grove stukken en gaar in het verkregen zoetzuur.
- Draai volledig glad in de blender en breng op smaak.
- Bak de aspergekopjes in een klontje boter, strooi er wat rietsuiker over en laat lichtjes carameliseren.
- Plaats om en om aspergekopjes en lauwwarme ganzenleverblokjes op het bord en bestrooi met de aardappelkaantjes.
- Leg een plak sukade in het midden van het bord en sauceer rijkelijk met de verkregen saus.
- Dresseer er tenslotte de twee crèmes langs.