Wijn bij asperges

Asperges en wijn: onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schenk een goed passend glas wijn bij je aspergerecht en de smaak van dit heerlijke witte goud komt nog beter tot zijn recht. Maar… asperges en wijn? Wat is lekker? Welke wijn combineert goed met asperges en welke juist niet?

Floor Nas, wijnexpert en oprichtster van de online wijnwinkel Abels Wijnen (www.abelswijnen.nl) geeft een aantal handige basistips.

Welke wijnjeu bij asperges wilt drinken, hangt af van verschillende factoren. Op de eerste plaats moet rekening gehouden worden met het soort asperge, wit of groen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat een witte wijn die droog en zacht van smaak is het meest geschikt is als aspergewijn. Bij groene asperges kan een zachte rode wijn met weinig tannines ook.

Zoals bij elk gerecht hangt de keuze voor een wijn ook samen met de wijze waarop het gerecht bereid wordt en welke ingrediënten er nog meer gebruikt worden. Dit geldt ook voor het combineren van wijn met asperges. Zo is met het traditionele aspergegerecht, met ham, eieren en botersaus, een vollere en boterachtige witte wijn een goede combinatie. Denk hierbij aan een niet op hout gelagerde Chardonnay. Het vaak boterachtige karakter van de Chardonnay combineert goed met de botersaus uit dit gerecht. Combineer je asperges met vlees, denk dan eens aan een zachte rode wijn, met niet al te veel tannine, zoals een Gamay of een Cabernet Franc. 

Bij het uitkiezen van de juiste wijn bij asperges zijn er een aantal ‘basis-regels’ waar je in ieder geval op kunt letten.

  1. Kies geen zware rode wijn met veel tannines. Doordat een zwavelverbinding in asperges niet goed combineert met de tannines in stevige rode wijnen zijn deze wijnen niet geschikt als aspergewijn. 
  2. Geen houtlagering. Wijn die op hout gelagerd is, is minder geschikt als aspergewijn, want een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met het oxaalzuur uit de asperges en dan delft de wijn het onderspit.
  3. De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond.
  4. De wijn mag ook niet te zwaar zijn. Een zwaar overheersende wijn zal de smaak van de asperges naar de achtergrond doen verdwijnen.

Verder nog een aanvullende tip die eigenlijk altijd van toepassing is: Zorg ervoor dat de wijn op de juiste temperatuur is! Als de wijn te warm is, overheerst de smaak van alcohol. Als de wijn te koud is gaan smaak en aroma's verloren. Een handig hulpmiddel hiervoor is de Winechill, een nieuwe design wijnkoeler. Deze unieke wijnkoeler koelt je wijn van binnenuit. Met de Winechill houd je de wijn tot een uur lang goed gekoeld op tafel. Daarnaast komt er door de speciale schenktuit ook nog extra zuurstof bij de wijn wat de smaak en aroma’s ten goede komt. De Winechill is verkrijgbaar bij Abels Wijnen. 

Wijntip van Floor:

“Ik ben gek op asperges en gedurende het aspergeseizoen staan deze dan ook regelmatig op het menu. Uiteraard met een lekker glas wijn. Zelf drink ik het liefste Manoir Grignon Muscat Sec. Deze wijn uit de Languedoc is licht kruidig en heerlijk aromatisch. Hij heeft de sappige smaak van gekonfijte sinaasappel en citroen met een vleugje lavendel en gember. Hij is mineraal en ingetogen genoeg om de smaak van asperges niet te overheersen. Kortom, een "match made in heaven". Deze wijn is dan ook niet voor niets de landelijke winnaar van de verkiezing Nederlandse Aspergewijn 2017!”

« Terug naar overzicht

Recept insturen

Wij ontvangen graag jouw aspergerecept, zodat ook andere aspergeliefhebbers kunnen genieten van jouw gerecht!
We plaatsen je gerecht op onze website als het voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Het recept bevat asperges.
- Alle verplichte velden (*) zijn ingevuld.

Wij verheugen ons op het lezen (en maken natuurlijk) van jouw recept dus vul snel het formulier in:

Informatie

Ingredienten

Ingredient
Ingredient
Ingredient
Ingredient
 Nog een ingredient toevoegen

Bereidingswijze *

Graag een liggende foto, in één van de volgende formaten: jpg, jpeg, png, gif of bmp uploaden!

Persoonsgegevens