Asperge-kaasvlaai voor 24 stuks

De ingredienten

  • 0,5 kg asperges
  • 2 sneden ontkorst brood
  • 25 gr. boter
  • 400 gram jong belegen Goudse kaas in plakken
  • 5 eierdooiers
  • 1,5 dl slagroom
  • 1,5 dl aspergevocht
  • 50 gr. tarwezetmeel of maïzena
  • 150 gr. achterham en 3 hardgekookte eieren

Informatie

  • Wit
  • 6 personen
  • Lunch
  • Meer dan 30 minuten

Voorbereiding

Deeg:

 

Bereiding

  1. 20 gr. gist
  2. 3/4 dl lauwe melk
  3. 200 gr. bloem
  4. zout
  5. 40 gr. boter
  6. 1 ei
    1. Meng de gist aan met wat melk, zeef de bloem boven een kom, voeg het zout toe en maak een kuiltje in het midden.
    2. Smelt de boter en schenk dit samen met de aangemengde gist, de rest van de melk en het ei in het kuiltje.
    3. Roer alles goed door elkaar en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg.
    4. Laat het deeg op een warme, vochtige, tochtvrije plaats ca. 30 minuten rijzen.
    5. Schil de asperges en kook ze in 10-15 min beetgaar.
    6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
    7. Bekleed een beboterde en met bloem bestoven pie- of vlaaivorm van 24 cm doorsnede met het deeg.
    8. Laat de asperges uitlekken maar vang het vocht op.
    9. Snijd het brood in blokjes en bak ze in de boter bruin.
    10. Leg op het deeg de plakken kaas, de blokjes brood en de in 2 cm gesneden asperges.
    11. Houd 24 stukjes asperges achter voor de garnering.
    12. Roer de eierdooiers los, voeg room, aspergevocht, tarwezetmeel, zout en peper toe en giet dit over de asperges.
    13. Bak de vlaai onder in de voorverwarmde oven (225 °C, gasovenstand 5-6) in ca. 30 minuten gaar en bruin.
    14. Snijd de vlaai in 24 stukjes. Garneer ze met een plakje ei en een in ham gerold stukje asperge.