Terug naar Recepten

Asperge-kaasvlaai voor 24 stuks

Wit Lunch 0 personen 45 - 60 minuten

Asperge-kaasvlaai voor 24 stuks

Ingrediënten

 0,5 kg asperges

 2 sneden ontkorst brood

 25 gr. boter

 400 gram jong belegen Goudse kaas in plakken

 5 eierdooiers

 1,5 dl slagroom

 1,5 dl aspergevocht

 50 gr. tarwezetmeel of maïzena

 150 gr. achterham en 3 hardgekookte eieren

Voorbeiding

Deeg:

  • 20 gr. gist
  • 3/4 dl lauwe melk
  • 200 gr. bloem
  • zout
  • 40 gr. boter
  • 1 ei

 

Bereiding

  • Meng de gist aan met wat melk, zeef de bloem boven een kom, voeg het zout toe en maak een kuiltje in het midden.
  • Smelt de boter en schenk dit samen met de aangemengde gist, de rest van de melk en het ei in het kuiltje.
  • Roer alles goed door elkaar en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg op een warme, vochtige, tochtvrije plaats ca. 30 minuten rijzen.
  • Schil de asperges en kook ze in 10-15 min beetgaar.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Bekleed een beboterde en met bloem bestoven pie- of vlaaivorm van 24 cm doorsnede met het deeg.
  • Laat de asperges uitlekken maar vang het vocht op.
  • Snijd het brood in blokjes en bak ze in de boter bruin.
  • Leg op het deeg de plakken kaas, de blokjes brood en de in 2 cm gesneden asperges.
  • Houd 24 stukjes asperges achter voor de garnering.
  • Roer de eierdooiers los, voeg room, aspergevocht, tarwezetmeel, zout en peper toe en giet dit over de asperges.
  • Bak de vlaai onder in de voorverwarmde oven (225 °C, gasovenstand 5-6) in ca. 30 minuten gaar en bruin.
  • Snijd de vlaai in 24 stukjes. Garneer ze met een plakje ei en een in ham gerold stukje asperge.