Ingrediënten
500 gr. asperges (wit of groen)
1 dl olijfolie
sap van 1 citroen
8 dunne plakjes pancetta (Italiaanse bacon)
pecorino schaafsel (kaas)
zout
zwarte peper
Bereiding
- Schil de (witte) asperges voorzichtig met een dun schiller net onder het kopje tot beneden. De houtachtige uiteinden (± 2 cm) eraf snijden.
- De asperges in een ruime pan met koud water en het zout en een theelepel suiker aan de kook brengen. Zet het vuur laag en laat de asperges 8 á 10 minuten koken (hangt af van de dikte en kwaliteit).
- Laat ze in de gesloten pan nog een minuut of 10 staan om na te garen.
- Haal ze voorzichtig uit het vocht en laat ze op een schone theedoek even uitlekken.
- Giet voor de dressing het citroensap in een kom.
- Schenk geleidelijk de olie erbij en laat het geheel al roerend wat indikken.
- Breng de dressing op smaak met zout en vers gemalen peper.
- Giet de dressing over de asperges en serveer ze met het pecorino schaafsel en de stukjes pancetta.