Terug naar Recepten

Asperge-slataartjes Tapa

Wit Voorgerecht 4 personen Meer dan 60 minuten

Asperge-slataartjes Tapa

Ingrediënten

 500 gr. verse asperges

 sap van 1 citroen

 1 middelgrote ui, fijngehakt

 50 gr. boter

 1/2 krop ijsbergsla

 1 tl knoflookpasta

 zout en versgemalen zwarte peper

 1 el droge witte wijn

 2,5 dl lichte room

 4 eieren en 1 extra eierdooier

 100 gr. kaas

 200 gr. kruimeldeeg (kant-en-klaar te koop)

 1 ronde bakvorm van 20 cm of 10 taartvormpjes

Bereiding

  • Van verse asperges de houtige delen wegsnijden. De rest in stukjes van 1,25 cm snijden. De aspergekopjes apart houden.
  • De aspergestukken met het citroensap in een pan met kokend water leggen en deze in 8-10 minuten net gaar koken. Na 5 minuten de aspergekopjes toevoegen.
  • Van het vuur halen, een zeef op de pan leggen en hier koud water door laten stromen in de gootsteen. De zeef voorkomt dat de punten breken.
  • De ui in de boter glazig fruiten.
  • De fijngehakte sla toevoegen en roeren.
  • De knoflook toevoegen en met zout en peper op smaak brengen.
  • De witte wijn erdoor roeren en koken tot de sla zacht is. Indien nodig wat water toevoegen. Met de deksel erop 5 minuten laten koken.
  • Van het vuur halen en af laten koelen.
  • De asperges mengen met ui en sla.
  • Een bakvorm van 20 cm of 10 taartvormpjes invetten en met deeg bekleden. Op een koele plaats zetten.
  • Blind bakken: het deeg met aluminiumfolie bedekken, vullen met gedroogde bonen of rijst en 5-8 minuten bakken (230°C). Folie en bonen verwijderen.
  • De eieren loskloppen met de room, wat zout en zwarte peper en de geraspte kaas erdoor roeren.
  • Het aspergemengsel door het eimengsel roeren.
  • Het mengsel in de vorm of vormpjes scheppen en de aspergekopjes erop leggen.
  • In de oven (180°C) bakken, ongeveer 10 minuten voor de kleine vormen en 15 minuten voor de grote vorm.
  • De vulling moet enigszins stevig aanvoelen en goudbruin zijn.