Terug naar Recepten

Asperge-veloutésoep

Wit Soep 4 personen 15 - 30 minuten

Asperge-veloutésoep

Ingrediënten

 300 gr. asperges

 0.75 ltr. kippenbouillon of water

 0.5 tl suiker

 zout

 versgemalen peper

 30 gr. boter

 30 gr. bloem

 0.5 dl slagroom

 1 eierdooier

Bereiding

  • Maak de asperges schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  • Kook de aspergestukjes in de bouillon of het water met de suiker in ca. 20 minuten gaar.
  • Zeef het kookvocht en houd de aspergestukjes even apart.
  • Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor.
  • Laat het mengsel (de roux) al roerende 1-2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schenk, nog steeds roerende, een scheut (ca. 1/3) van het kookvocht erbij en roer op een matig hoog vuur tot het mengsel kookt en glad gebonden is.
  • Roer dan scheutje voor scheutje de rest van het kookvocht erdoor.
  • Roer het mengsel na elke toevoeging glad.
  • Voeg de aspergestukjes toe en laat de soep zachtjes ca. 5 minuten koken. Roer af en toe.
  • Klop 1 eierdooier los met 1/2 dl slagroom.
  • Roer 2 deciliter van de hete aspergesoep beetje voor beetje door het ei-roommengsel.
  • Schenk het mengsel al roerende terug bij de rest van de soep.
  • Laat de soep nog even doorwarmen, maar niet meer koken (om schiften te voorkomen).
  • Breng de soep op smaak met zout en peper erdoor.