Asperge-veloutésoep

De ingredienten

  • 300 gr. asperges
  • 0.75 ltr. kippenbouillon of water
  • 0.5 tl suiker
  • zout
  • versgemalen peper
  • 30 gr. boter
  • 30 gr. bloem
  • 0.5 dl slagroom
  • 1 eierdooier

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Soep
  • Minder dan 30 minuten

Bereiding

  1. Maak de asperges schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  2. Kook de aspergestukjes in de bouillon of het water met de suiker in ca. 20 minuten gaar.
  3. Zeef het kookvocht en houd de aspergestukjes even apart.
  4. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor.
  5. Laat het mengsel (de roux) al roerende 1-2 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Schenk, nog steeds roerende, een scheut (ca. 1/3) van het kookvocht erbij en roer op een matig hoog vuur tot het mengsel kookt en glad gebonden is.
  7. Roer dan scheutje voor scheutje de rest van het kookvocht erdoor.
  8. Roer het mengsel na elke toevoeging glad.
  9. Voeg de aspergestukjes toe en laat de soep zachtjes ca. 5 minuten koken. Roer af en toe.
  10. Klop 1 eierdooier los met 1/2 dl slagroom.
  11. Roer 2 deciliter van de hete aspergesoep beetje voor beetje door het ei-roommengsel.
  12. Schenk het mengsel al roerende terug bij de rest van de soep.
  13. Laat de soep nog even doorwarmen, maar niet meer koken (om schiften te voorkomen).
  14. Breng de soep op smaak met zout en peper erdoor.