Ingrediënten
300 gr. asperges
0.75 ltr. kippenbouillon of water
0.5 tl suiker
zout
versgemalen peper
30 gr. boter
30 gr. bloem
0.5 dl slagroom
1 eierdooier
Bereiding
- Maak de asperges schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
- Kook de aspergestukjes in de bouillon of het water met de suiker in ca. 20 minuten gaar.
- Zeef het kookvocht en houd de aspergestukjes even apart.
- Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor.
- Laat het mengsel (de roux) al roerende 1-2 minuten zachtjes pruttelen.
- Schenk, nog steeds roerende, een scheut (ca. 1/3) van het kookvocht erbij en roer op een matig hoog vuur tot het mengsel kookt en glad gebonden is.
- Roer dan scheutje voor scheutje de rest van het kookvocht erdoor.
- Roer het mengsel na elke toevoeging glad.
- Voeg de aspergestukjes toe en laat de soep zachtjes ca. 5 minuten koken. Roer af en toe.
- Klop 1 eierdooier los met 1/2 dl slagroom.
- Roer 2 deciliter van de hete aspergesoep beetje voor beetje door het ei-roommengsel.
- Schenk het mengsel al roerende terug bij de rest van de soep.
- Laat de soep nog even doorwarmen, maar niet meer koken (om schiften te voorkomen).
- Breng de soep op smaak met zout en peper erdoor.