Terug naar Recepten

Aspergekroket

Wit Hoofdgerecht 2 personen Meer dan 60 minuten

Aspergekroket

Ingrediënten

 50 gr. boter

 60 gr. bloem

 3 dl. kippenbouillon

 150 gr. gekookte asperge stukjes

 1 eidooier

 2 el room

 gehakte peterselie

 kerriepoeder

 zout

 2 eiwit

 paneermeel

 ketoembar

 peper

 nootmuskaat

 dragon

Voorbeiding

Bereiding ragout:

  • Laat de boter smelten en uitbruisen zonder te kleuren.
  • Laat wat kerriepoeder even fruiten en voeg (van het vuur) de bloem in een keer toe.
  • Roer met een spatel de bloem door de boter en gaar dit op laag vuur. De roux is gaar als deze loslaat van de bodem en wat 'zanderig' aanvoelt.
  • Laat de roux afkoelen.

Bereiding

  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Snijd ondertussen de asperges in stukjes van 1/2 cm.
  • Giet 1/3 van de hete bouillon bij de koude roux en roer het geheel glad.
  • Voeg de overige bouillon toe in 2 of 3 delen en roer de massa glad.
  • Breng de 'salpicon' aan de kook tot deze borrelt en haal de pan van het vuur.
  • Breng de salpicon hoog op smaak, vooral de kerrie en gember moet aanwezig zijn(!) en voeg asperges en gehakte peterselie toe.
  • Smeer de salpicon uit op een plaat en besmeer deze met boter.
  • Laat de salpicon afkoelen en verwerk deze tot kroketten, bitterballen of ragout-broodjes.
  • De kroketjes minimaal 2 uur laten opstijven in de koelkast voor gebruik. 
  • Verhit een frituurpan op 170° C.
  • Bak de kroketjes mooi bruin, laat ze even op keukenpapier uitlekken en serveer met peterselie of op een mooi bordje met aspergegarnituurtje.