Asperges in bladerdeeg met mascarpone en ham

De ingredienten

  • 2,5 kg asperges
  • 2,5 pakje bladerdeeg (langwerpige bladeren)
  • 250 gr. Mascarpone
  • 200 gr. ham
  • bieslook
  • vers gemalen peper
  • 1 ei
  • 1 el slagroom
  • 2 el suiker
  • 2 el boter
  • zout

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Lunch
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. De asperges schillen en halveren.
  2. De asperges in kokend zoutwater met suiker en boter ongeveer 15 minuten laten koken.
  3. De asperges volledig laten afkoelen (dit is belangrijk in verband met de bladerdeeg).
  4. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  5. 15 bladerdeegbladeren apart neerleggen en laten ontdooien.
  6. Mascarpone, bieslookrolletjes, gesneden ham, zout en peper vermengen.
  7. 12 bladerdeegbladeren tot een rechthoek (18 x 20 cm) uitrollen.
  8. Een theelepel mascarponecreme in het midden geven.
  9. Steeds 6 stukjes asperge erop leggen.
  10. De deegrand met eiwit bestrijken, eerst de smalle deegranden over de asperge leggen en de ingeklapte deegranden weer met eiwit bestrijken. Vervolgens het hele pakje oprollen.
  11. Voor de versiering van het overige bladerdeeg 12 lange strepen snijden, met eiwit bestrijken en als strik om het pakje leggen.
  12. De aspergepakjes op een met bakpapier uitgelegde bakplaat leggen. Met een houtje meermaals insteken en 15 minuten laten rusten (voor de deeg).
  13. Eigeel en slagroom vermengen en de pakjes ermee bestrijken. In het midden van de voorverwarmde oven 20-25 minuten goudbruin laten bakken.