Asperges met Aurorasaus

De ingredienten

  • 2 kg asperges
  • 20 gr. zout
  • 40 gr. bloem
  • 50 gr. boter
  • 3,5 dl kalfsfond of aspergenat
  • 100 gr. champignons
  • witte peper uit de molen
  • cayennepeper
  • zout
  • tomatenpuree
  • boter

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Bijgerecht
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. Schil en gaar de asperges volgens het basisrecept.
  2. Maak - terwijl de asperges staan te garen - de Aurorasaus.
  3. Spoel de champignons onder de koude kraan af en verwijder aanhangende zandkorreltjes.
  4. Kook de champignons in wat water met een beetje van de kalfsfond, een minuut of tien is voldoende (Alleen het kooknat wordt gebruikt).
  5. Maak intussen een blanke roux door de 50 gram boter te smelten en ze uit te laten bruisen zonder dat ze verkleurt.
  6. Strooi de bloem erover en laat ze vijf minuten - onder voortdurend roeren garen.
  7. Voeg er de kalfsfond/aspergenat bij en breng de saus al roerend aan de kook.
  8. Laat een paar minuten doorkoken, voeg er het kooknat van de champignons aan toe en breng de saus op smaak met witte peper, zout en cayennepeper.
  9. Roer er een paar stukjes boter door en giet de fluwelige saus in een kommetje.
  10. Roer de tomatenpuree glad en giet de puree cirkelsgewijs op de saus.
  11. Haal de gare asperges uit het kooknat, laat ze even uitlekken en verdeel ze over de borden.
  12. Geef er de Aurorasaus apart bij.