Terug naar Recepten

Asperges met gepocheerd ei en Hollandse saus

Wit Bijgerecht 4 personen 30 - 45 minuten

Asperges met gepocheerd ei en Hollandse saus

Ingrediënten

 1 kg. asperges

 6 verse eieren

 100 gr. boter

 het sap van 1/2 citroen

 zout en peper

Bereiding

  • Schil de asperges en breek de taaie onderste stukken eraf.
  • Doe de schillen en de afgebroken stukken asperge in een pot met 0,5 liter water en breng aan de kook.
  • Laat 30 minuten zachtjes koken en zeef de bouillon.
  • Kook de asperges gaar in het licht gezouten aspergebouillon gedurende 10 a 15 minuten, tot ze naar uw smaak gaar zijn.
  • Deze bouillon kunt u dan bewaren om als basis voor een asperge of groentesoep.
  • Giet 2 el van deze bouillon in een kookpot en klop er 2 eidooiers door au bain-marie tot een dikke sabayon, klop er dan de in blokjes gesneden boter bij en klop verder tot een saus zo dik als mayonaise.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Houd de saus warm.
  • Breng 2 liter water aan de kook, voeg er 2 el azijn bij en breek 4 eieren apart in kommetjes.
  • Laat de eieren zachtjes in het water glijden en laat ze 2 minuten zachtjes pocheren.
  • Haal de eieren voorzichtig uit het water, laat ze goed uitlekken en snijd de eiwitten wat bij.
  • Verdeel de asperges over warme borden. Leg er een ei op en versier met plukjes kervel.
  • Dien op met de saus.