Terug naar Recepten

Asperges met zalm en boter

Wit Hoofdgerecht 4 personen 30 - 45 minuten

Asperges met zalm en boter

Ingrediënten

 500 gr. asperges (geschild)

 zout

 350 gr. gefileerde zalm (in 4 gelijke stukken)

 1 tablet voor visbouillon

 2 el. slagroom

 1 el. droge witte vermout (Noilly Prat)

 1 flinke mespunt allesbinder

 140 gr. gezouten boter (ijskoud in 6 a 8 gelijke stukken)

 1 tl. limoen- of citroensap

 witte peper uit de molen

 2 el. fijngesneden bieslook

 4 takjes verse dille

Bereiding

  • Begin met het schillen en garen van de asperges volgens het basisrecept.
  • Schakel daarna de warmtebron uit en laat de asperges minstens 10 minuten staan.
  • Breng 8 dl water met bouillontablet aan de kook en voeg de zalmstukken toe. Kook de zalm 5 minuten mee.
  • Neem daarna de pan van de warmtebron. Leg het deksel van de pan.
  • Breng intussen in een pannetje 4 el. van het pocheervocht van de zalm aan de kook.
  • Roer de slagroom en de vermouth erdoor en laat alles zo lang koken dat door indampen iets minder dan de helft van het vocht is overgebleven.
  • Roer de allesbinder erdoor.
  • Klop de stukjes koude boter een voor een erdoor. Steeds een stukje toevoegen als het vorige geheel door de saus is opgenomen.
  • Neem tijdens het kloppen van het laatste stukje de pan van het vuur.
  • Voeg de limoen- of citroensap, peper en zout er aan toe.
  • Leg de stukken zalm op voorverwarmde borden, schik de asperges er naast en schep de botersaus erover.
  • Bestrooi de saus met wat bieslook.
  • Leg de dille er als garnering bij.