Terug naar Recepten

Asperges met zalm in sinaasappelsaus

Wit Lunch 4 personen 15 - 30 minuten

Asperges met zalm in sinaasappelsaus

Ingrediënten

 400 gr verse zalm

 400 gr witte asperges

 Saus: 3 sinaasappels

 Saus: 1 dl witte wijn

 Saus: 1/8 l slagroom

 Saus: 3 sjalotjes

 Saus: 20 gr boter

 Saus: zout, peper, fijngehakte dragon, fijngehakte peterselie

 Saus: 50 gr koude boter

Bereiding

  • Verwijder als eerste de graten van de zalm. Snijd de zalm vervolgens in schuine plakjes en zet deze afgedekt weg.
  • Kook de asperges volgens het basisrecept en zet deze warm weg.
  • Voor de saus:
  • Spoel de sinaasappelen af met heet water en schil ze zo fijn mogelijk. Houd wat schil apart voor de garnering. Pers ze vervolgens uit en vermeng 2 dl van het sap met 1 dl witte wijn.
  • Laat het mengsel samen met de sinaasappelschillen tot de helft inkoken.
  • Voeg de helft van de slagroom toe en laat verder inkoken tot je 1,25 dl overhoudt.
  • Snipper de sjalotjes fijn, verhit boter in de pan en fruit de sjalotjes glazig.
  • Voeg hier de saus aan toe en laat 5 minuten koken.
  • Wrijf de saus door een zeef en breng op smaak met zout, peper en dragon.
  • Roer de koude boter in kleine stukjes door de saus.
  • Klop vervolgens de slagroom stijf en schep deze door de saus.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Smeer 4 borden in met boter, leg de asperges erop en drapeer hier overheen de zalm.
  • Bestrooi de zalm met zout en peper en giet de sinaasappelsaus over het geheel heen.
  • Grill het geheel 2 tot 3 minuten in de voorverwarmde oven tot de saus goudbruin is.
  • Garneer het gerecht met de achtergehouden sinaasappelschil en de peterselie.