Aspergesalade met citroenjeneverdressing

De ingredienten

  • 2 el fijngehakte malse citroenmelisse-blaadjes
  • 100 gr. geraspte belegen schapenkaas
  • 100 gr. Serranoham (flinterdun gesneden)
  • 125 gr. Mortadelle (dik gesneden)
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 1 dl citroenjenever + 2 el citroenjenever
  • suiker
  • zout
  • 500 gr. witte asperges
  • 10 kerstomaatjes
  • 2 gesnipperde lente-uitjes
  • 1 kleine komkommer
  • ca 1 dl olijfolie

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Salade
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. Oven verwarmen tot 100 graden.
  2. Bakplaat bekleden met vetvrij bakpapier en de schapenkaas er in 4 cirkels met een doorsnede van 20 cm op uitstrooien.
  3. Kaasbordjes 10 á 15 min midden in de oven laten bakken en daarna heel voorzichtig op het aanrecht schuiven om af te koelen en op te stijven.
  4. Asperges schillen, kontjes wegsnijden en koken met zout en een snufje suiker.
  5. Goed uit laten lekken en in schuine stukjes van 3 cm snijden.
  6. Citroenjenever aan de kook brengen met de sjalot en fijngehakte ansjovis. Tot een kwart inkoken en zeven.
  7. Gezeefde citroenjenever mengen met de 2 eetlepels citroenjenever en de olijfolie.
  8. Peper en zout naar smaak toevoegen.
  9. Komkommer schillen, overlangs halveren en vocht en pitjes weghalen. Vruchtvlees in lucifertjes snijden.
  10. Kerstomaatjes wassen en halveren.
  11. Lente-uitjes schoonmaken en fijnsnijden.
  12. Mortadella in lucifertjes snijden.
  13. Plakjes Serranoham stevig oprollen en halveren.
  14. Aspergestukjes mengen met lente-uitjes, kerstomaatjes, komkommer, Mortadella, Serranoham en citroenmelisse.
  15. Kaasbordjes op 4 platte borden leggen, salade erover verdelen en de dressing daarover scheppen.