Aspergetimbaaltje met verse en gerookte zalm

De ingredienten

  • 200 gr. verse zalm
  • 4 plakken gerookte zalm
  • 400 gr. asperges
  • 2 dl. half geslagen room
  • 3 blaadjes gelatine
  • scheutje witte wijn
  • peper en zout
  • 16 aspergekoppen van ca. 8 cm lengte
  • 4 toefjes dille of bieslook

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Lunch
  • Meer dan 30 minuten

Voorbereiding

Bieslookmousseline:

Bereiding

  1. fijn gesneden bieslook
  2. 2 eigelen
  3. olijfolie
  4. 2 tl mosterd
  5. 3 eiwitten
  6. 2 el ciderazijn
  7. zout
    1. Week de gelatine in een kom met koud water.
    2. Hak de verse zalm fijn en breng op smaak met peper en zout.
    3. Schil de asperges en kook ze gaar.
    4. Snijd van de 16 asperges vanaf de kop stukken van ca 8 cm. en doe de rest van de asperges in de keukenmachine.
    5. Verwarm de witte wijn en los daarin de geweekte gelatine op en voeg dit bij de asperges en pureer alles tot een gladde massa.
    6. Koud laten worden en de room erdoor spatelen en op smaak brengen met wat zout.
    7. In 4 ronde vormpjes van 7 cm hoog (timbaaltjes) scheppen en in de koeling plaatsen.
    8. Voor de mousseline de eigelen met de mosterd, de ciderazijn en het zout mengen, daarna al kloppend met een dun straaltje de olijfolie toevoegen tot een mayonaise ontstaat.
    9. De eiwitten stijf kloppen en met de bieslook door de mayonaise roeren.
    10. Leg in het midden van het bord de verse zalm, plaats daarop het aspergetimbaaltje, leg daar de 4 aspergekoppen omheen.
    11. Leg boven op het timbaaltje een roosje van de gerookte zalm en een toefje dille.
    12. Lepel rond dit geheel wat bieslook- mousseline.