Terug naar Recepten

Aspergetimbaaltje met verse en gerookte zalm

Wit Lunch 4 personen 30 - 45 minuten

Aspergetimbaaltje met verse en gerookte zalm

Ingrediënten

 200 gr. verse zalm

 4 plakken gerookte zalm

 400 gr. asperges

 2 dl. half geslagen room

 3 blaadjes gelatine

 scheutje witte wijn

 peper en zout

 16 aspergekoppen van ca. 8 cm lengte

 4 toefjes dille of bieslook

Voorbeiding

Bieslookmousseline:

  • fijn gesneden bieslook
  • 2 eigelen
  • olijfolie
  • 2 tl mosterd
  • 3 eiwitten
  • 2 el ciderazijn
  • zout

Bereiding

  • Week de gelatine in een kom met koud water.
  • Hak de verse zalm fijn en breng op smaak met peper en zout.
  • Schil de asperges en kook ze gaar.
  • Snijd van de 16 asperges vanaf de kop stukken van ca 8 cm. en doe de rest van de asperges in de keukenmachine.
  • Verwarm de witte wijn en los daarin de geweekte gelatine op en voeg dit bij de asperges en pureer alles tot een gladde massa.
  • Koud laten worden en de room erdoor spatelen en op smaak brengen met wat zout.
  • In 4 ronde vormpjes van 7 cm hoog (timbaaltjes) scheppen en in de koeling plaatsen.
  • Voor de mousseline de eigelen met de mosterd, de ciderazijn en het zout mengen, daarna al kloppend met een dun straaltje de olijfolie toevoegen tot een mayonaise ontstaat.
  • De eiwitten stijf kloppen en met de bieslook door de mayonaise roeren.
  • Leg in het midden van het bord de verse zalm, plaats daarop het aspergetimbaaltje, leg daar de 4 aspergekoppen omheen.
  • Leg boven op het timbaaltje een roosje van de gerookte zalm en een toefje dille.
  • Lepel rond dit geheel wat bieslook- mousseline.