Cappuccino van asperges

De ingredienten

  • 250 gr. witte asperges
  • 50 gr. dungesneden Serranoham
  • 25 gr. geroosterde pijnboompitten
  • 2 dl volle melk
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr. magere gerookte spekblokjes
  • 1 stukje foelie
  • 1 pot kalfsfond (ca 4 dl)
  • 1 dl Madeira
  • tuinkers
  • zout
  • peper

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. De asperges schillen en garen volgens het basisrecept.
    Bewaar het kookvocht van de asperges.
  2. Knoflook pellen en pletten.
  3. Melk aan de kook brengen met de spekblokjes, knoflook, foelie en een snufje zout en dit een half uur zachtjes laten koken.
  4. Oven verwarmen tot 100 graden.
  5. Plakken Serranoham uitspreiden op een stuk bakpapier en op een bakplaat , in het midden van de oven, ca 50 minuten laten drogen.
  6. Asperges in stukjes snijden. Kopjes even apart houden.
  7. Aspergestukjes met de aspergebouillon, fond en Madeira aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten koken.
  8. Aspergekopjes erbij doen en zodra alles weer kookt, het vuur uit draaien en alles met het deksel op de pan nog een kwartiertje laten garen.
  9. Aspergekopjes eruit vissen en over 4 grote cappuccinoglazen verdelen.
  10. Aspergestukjes met het kookvocht met een staafmixer zo glad mogelijk pureren en op smaak brengen met zout en peper en door een fijne bolzeef gieten.
  11. Gedroogde Serranoham met de pijnboompitten in een keukenmachine tot gruis malen.
  12. Melk zeven en met de staafmixer zo schuimig mogelijk opkloppen.
  13. Hete soep over de kommen verdelen en de opgeklopte melk erover lepelen.
  14. Bestrooien met het ham-pijnboompittengruis en enkele tuinkersblaadjes.