Gegratineerde asperges

De ingredienten

  • 1 kg asperges
  • zout
  • peper
  • snufje suiker
  • enkele toefjes kervel of peterselie
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 3 dl melk
  • 125 gr geraspte maasdammer
  • nootmuskaat

Informatie

  • Wit
  • 2 personen
  • Hoofdgerecht
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden (2-3cm) eraf.
  2. Kook de asperges in ruim kokend water met wat zout en een snufje suiker. Haal na 5 min de pan het van het vuur en laat de asperges met de deksel op de pan 15 min nagaren.
  3. Verwarm de gril intussen op de hoogste stand.
  4. Smelt de boter in en steelpan, roer de bloem erdoor en laat de roux al roerende, 1-2 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Schenk beetje voor beetje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Laat de saus circa 5 minuten zachtjes koken.
  6. Voeg 100 gr kaas toe aan de saus en laat hem al roerende smelten.
  7. Neem de pan van het vuur en breng de saus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  8. Neem de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  9. Leg de asperges op een ovenschaal, schenk de saus erover en bestrooi met de rest van de kaas.
  10. Zet de schaal onder de hete grill en laat de kaassaus in circa 5 minuten lichtbruin worden.
  11. Maak het gerecht af met wat vers gesneden koriander of peterselie.