
Ingrediënten
200 gr. bloem
100 gr. boter
4 eieren + 1 eidooier
zout en peper
500 gr. dunne groene asperges
1 bekertje crème fraîche a 125 ml
150 gr. geraspte gruyère of emmentaler
Voorbeiding
- Zeef de bloem boven een kom.
- Schep de boter in stukjes erdoor en voeg de eidooier, een halve theelepel zout en 2 a 3 eetlepels koud water toe.
- Meng alles (in de keukenmachine) snel tot een soepel deeg.
- Laat het deeg afgedekt in de koelkast een half uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
Bereiding
- Breng in een pan ruim water met zout aan de kook.
- Was de asperges en snijd de harde onderkanten eraf.
- Leg de asperges in het kokende water en kook ze in circa 5 minuten beetgaar.
- Spoel ze in een vergiet af onder koud water en laat ze goed uitlekken.
- Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche, zout en peper en roer de kaas erdoor.
- Vet een lage taartvorm (doorsnede circa 26 cm) in.
- Rol het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm en bekleed de vorm met het deeg. Druk het aan de randen goed aan.
- Verdeel de asperges over de bodem en schenk het eimengsel erover.
- Bak de taart in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.