Heilbot (gepocheerd) met asperges

De ingredienten

  • 800 gr. heilbot
  • 750 gr. asperge
  • 2,50 dl witte, droge wijn
  • 200 gr. (room-)boter
  • 6 takjes peterselie (vers)
  • 6 stuks peperkorrel
  • 5 gr. suiker
  • 2 el (blad-)selderij
  • 1 el (koffie-)room
  • zout en peper

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. Schil en gaar de asperges volgens het basisrecept.
  2. Breng de wijn met 4 dl. water aan de kook. Voeg de peterseliestelen, takjes selderij en peperkorrels toe. Laat alles gedurende 10 minuten zachtjes trekken.
  3. Snijd de asperges in stukjes van 3 á 4 centimeter en houd ze warm.
  4. Pocheer de moten heilbot gedurende 10 min., schep ze uit het vocht en houd ze warm.
  5. Zeef het vocht en kook het snel in tot er niet veel meer dan 3 eetlepels vocht zijn overgebleven.
  6. Doe het in een klein pannetje en roer er de lauwwarme room door.
  7. Verdeel de boter in 8 gelijke stukjes en klop deze stukje voor stukje door het vocht. Voeg pas een nieuw stukje boter toe wanneer het voorgaande geheel in de saus is opgenomen.
  8. Voeg naar smaak wat zout, peper en suiker toe.
  9. Leg de moten vis op een voorverwarmde schaal en schik de stukjes asperge erop en eromheen. Schenk de saus erover.