Terug naar Recepten

Omelet met asperges en champignons

Wit Hoofdgerecht 4 personen 15 - 30 minuten

Omelet met asperges en champignons

Ingrediënten

 300 gr. witte asperges

 200 gr. groene asperges

 2 tl zout

 6 eieren

 150 gr. champignons

 1 sjalotje of klein uitje

 Nootmuskaat

 50 gr. magere rauwe ham

 50 gr. boter

 50 g.r geraspte kaas (belegen Goudse of Emmentaler)

 Witte peper uit de molen

 Zout

 1/2 citroen

 Boter

Bereiding

  • Begin met de asperges, schil de witte en gaar ze vervolgens.
  • Haal de asperges uit het kooknat en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek of op wat lagen keukenpapier.
  • De groene asperges hoeven nauwelijks geschild te worden en zijn na 3 minuten blancheren perfect. Laat ook de groene asperges uitlekken.
  • Pers de citroen uit en zeef het sap.
  • Maak de champignons schoon, snijd een klein stukje van de steel af en snijd de champignons in plakjes.
  • Zet ze zolang in koud water met een paar druppeltjes citroen om verkleuringen te voorkomen.
  • Snijd de ham in reepjes.
  • Maak de sjalot (of het uitje) schoon en snipper het zeer fijn.
  • Verwarm de boter in een pan en fruit daarin de sjalotsnippers goudbruin.
  • Laat de champignonschijfjes uitlekken en doe ze bij de gefruite sjalot.
  • Doe er ook de hamreepjes bij en sluit de pan.
  • Laat de inhoud op een heel laag vuur gaar stoven.
  • Snijd de droge asperges in stukjes van ongeveer twee centimeter. (Houd er een paar achter voor de garnering).
  • Breek de eieren in een beslagkom en roer er de geraspte kaas door.
  • Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper, nootmuskaat en wat zout.
  • Smelt 50 gr boter in een hoge koekenpan, laat ze uitbruisen zonder dat ze verkleurt en bevochtig ook de rand met de gesmolten boter.
  • Giet de helft van het mengsel in de koekenpan en laat het even stollen.
  • Roer de stukjes asperge voorzichtig onder de champignons, ui en ham en schep de massa op de stollende massa.
  • Giet er daarna de rest van de geklutste eieren over.
  • Laat de omelet op een laag vuur langzaam garen.
  • Garneren met de achtergehouden groene en witte asperges.