Room aspergetaartje

De ingredienten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 3 dl. room
  • 500 gr. asperges
  • 30 gr. roomboter
  • 30 gr. bloem
  • 1 tl Dyon mosterd
  • 40 gr. geraspte Gruyére kaas
  • 1 eidooier
  • aluminium folie
  • peulvruchten (om blind te bakken)

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. Plakjes bladerdeeg ontdooien, 4 ingevette vlaaivormpjes van 12 cm. bekleden.
  2. Gaatjes in de bodem prikken, een stukje aluminiumfolie en met peulvruchten beleggen.
  3. Midden in voorverwarmde oven (200 graden) in 10 minuten 'blind' bakken. Laten afkoelen.
  4. Maak 500 gr. asperges schoon en kook ze (10 á 15 minuten) in room (geen water dus!!) Giet ze af en snijd de asperges in stukken van 3 cm.
  5. Smelt de roomboter en voeg de bloem toe, roeren tot glad mengsel ontstaat.
  6. Giet er al roerende 1/4 liter van de kookroom bij en breng de saus al roerend aan de kook. Ongeveer 15 min. laten koken.
  7. Meng er vervolgens 1 tl. Dyon mosterd door en 30 gr. Gruyere kaas, laat deze al roerende smelten.
  8. Klop 1 eidooier los en meng al roerende door de saus.
  9. Schep de asperges erdoor en verdeel over de taartbodems.
  10. Strooi er tenslotte nog 10 gram Gruyere kaas overheen en laat de taartjes goudbruin kleuren in de oven (250 graden) in 5 á 10 minuten.