Terug naar Recepten
Slierasperges met verse zalm en aspergesaus
Wit Hoofdgerecht 4 personen 30 - 45 minuten

Ingrediënten
2 kg asperges (AAI-Super)
1 tl zout
Aspergesaus: 100 gr. gekookte en in stukjes gesneden asperge
Aspergesaus: 2 dl visbouillon
Aspergesaus: 0,5 dl Noilly Prat extra dry
Aspergesaus: 250 gr. boter
Aspergesaus: peper, zout en bieslook
Zalm: 3 dl visbouillon
Zalm: 1 dl droge witte wijn
Zalm: 1 sjalotje
Zalm: klein stukje wortel
Zalm: 2 blaadjes bladselderij
Zalm: stukje wit van prei
Zalm: klontje boter
Zalm: 4 mootjes (graatvrije) zalm a circa 125 gr
Zalm: peper, zout
Bereiding
- Schil de asperges zorgvuldig en zet ze op met ruim water en zout.
- Breng de asperges aan de kook en neem de pan van het vuur.
- Laat de asperges, met gesloten deksel, circa 20 minuten doorgaren in het kookvocht.
- Bereid de saus. Pureer de asperges met de visbouillon en Noilly Prat met de staafmixer of in de keukenmachine.
- Zeef dit mengsel en laat het in een pannetje op een zacht pitje inkoken tot de helft.
- Snijd de boter in blokjes en voeg deze al roerende een voor een toe, zodat het mengsel gaat binden.
- Breng de saus op smaak met peper en zout.
- Knip de bieslook fijn en roer deze op het laatste moment door de saus.
- Bereid de zalm.
- Verwarm de visbouillon met de witte wijn.
- Pel het sjalotje en hak dit fijn.
- Snijd de wortel in blokjes, hak de bladselderij en snijd de prei in ringetjes.
- Voeg de groenten toe aan de bouillon en witte wijn en laat alles zachtjes koken.
- Neem een pannetje en bestrijk de bodem met het klontje boter.
- Leg de vier mootjes zalm erin, bestrooi deze met peper en zout en schenk het hete gezeefde kookvocht erbij.
- Laat de zalm op een laag pitje in circa 3 minuten bijna gaar worden.
- Verdeel de asperges over vier voorverwarmde borden, leg de zalm half over de asperges en schenk de saus erover.