Slierasperges met verse zalm en aspergesaus

De ingredienten

  • 2 kg witte asperges
  • peper en zout
  • 5 dl visbouillon
  • 0,5 dl Noilly Prat extra dry
  • 250 gram boter
  • 1 sjalotje
  • klein stukje wortel
  • 2 blaadjes bladselderij
  • stukje wit van een prei
  • 4 mootjes zalm, 125 gram/stuk

Informatie

  • Wit
  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • Meer dan 30 minuten

Bereiding

  1. Schil de asperges zorgvuldig en zet ze op met ruim water en zout.
  2. Breng de asperges aan de kook en neem de pan van het vuur.
  3. Laat de asperges, met gesloten deksel, circa 20 minuten doorgaren in het kookvocht.
  4. Bereid de saus. Pureer de asperges met 2 dl visbouillon en Noilly Prat met de staafmixer of in de keukenmachine.
  5. Zeef dit mengsel en laat het in een pannetje op een zacht pitje inkoken tot de helft.
  6. Snijd de boter in blokjes en voeg deze al roerende een voor een toe, zodat het mengsel gaat binden.
  7. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  8. Knip de bieslook fijn en roer deze op het laatste moment door de saus.
  9. Verwarm 3 dl visbouillon met de witte wijn.
  10. Pel het sjalotje en hak dit fijn.
  11. Snijd de wortel in blokjes, hak de bladselderij en snijd de prei in ringetjes.
  12. Voeg de groenten toe aan de bouillon en witte wijn en laat alles zachtjes koken.
  13. Neem een pannetje en bestrijk de bodem met het klontje boter.
  14. Leg de vier mootjes zalm erin, bestrooi deze met peper en zout en schenk het hete gezeefde kookvocht erbij.
  15. Laat de zalm op een laag pitje in circa 3 minuten bijna gaar worden.
  16. Verdeel de asperges over vier voorverwarmde borden, leg de zalm half over de asperges en schenk de saus erover.