
Ingrediënten
0,5 kg asperges
2 sneden ontkorst brood
25 gr. boter
400 gram jong belegen Goudse kaas in plakken
5 eierdooiers
1,5 dl slagroom
1,5 dl aspergevocht
50 gr. tarwezetmeel of maïzena
150 gr. achterham en 3 hardgekookte eieren
Voorbeiding
Deeg:
- 20 gr. gist
- 3/4 dl lauwe melk
- 200 gr. bloem
- zout
- 40 gr. boter
- 1 ei
Bereiding
- Meng de gist aan met wat melk, zeef de bloem boven een kom, voeg het zout toe en maak een kuiltje in het midden.
- Smelt de boter en schenk dit samen met de aangemengde gist, de rest van de melk en het ei in het kuiltje.
- Roer alles goed door elkaar en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg.
- Laat het deeg op een warme, vochtige, tochtvrije plaats ca. 30 minuten rijzen.
- Schil de asperges en kook ze in 10-15 min beetgaar.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
- Bekleed een beboterde en met bloem bestoven pie- of vlaaivorm van 24 cm doorsnede met het deeg.
- Laat de asperges uitlekken maar vang het vocht op.
- Snijd het brood in blokjes en bak ze in de boter bruin.
- Leg op het deeg de plakken kaas, de blokjes brood en de in 2 cm gesneden asperges.
- Houd 24 stukjes asperges achter voor de garnering.
- Roer de eierdooiers los, voeg room, aspergevocht, tarwezetmeel, zout en peper toe en giet dit over de asperges.
- Bak de vlaai onder in de voorverwarmde oven (225 °C, gasovenstand 5-6) in ca. 30 minuten gaar en bruin.
- Snijd de vlaai in 24 stukjes. Garneer ze met een plakje ei en een in ham gerold stukje asperge.