Ingrediënten
500 gr. verse asperges
sap van 1 citroen
1 middelgrote ui, fijngehakt
50 gr. boter
1/2 krop ijsbergsla
1 tl knoflookpasta
zout en versgemalen zwarte peper
1 el droge witte wijn
2,5 dl lichte room
4 eieren en 1 extra eierdooier
100 gr. kaas
200 gr. kruimeldeeg (kant-en-klaar te koop)
1 ronde bakvorm van 20 cm of 10 taartvormpjes
Bereiding
- Van verse asperges de houtige delen wegsnijden. De rest in stukjes van 1,25 cm snijden. De aspergekopjes apart houden.
- De aspergestukken met het citroensap in een pan met kokend water leggen en deze in 8-10 minuten net gaar koken. Na 5 minuten de aspergekopjes toevoegen.
- Van het vuur halen, een zeef op de pan leggen en hier koud water door laten stromen in de gootsteen. De zeef voorkomt dat de punten breken.
- De ui in de boter glazig fruiten.
- De fijngehakte sla toevoegen en roeren.
- De knoflook toevoegen en met zout en peper op smaak brengen.
- De witte wijn erdoor roeren en koken tot de sla zacht is. Indien nodig wat water toevoegen. Met de deksel erop 5 minuten laten koken.
- Van het vuur halen en af laten koelen.
- De asperges mengen met ui en sla.
- Een bakvorm van 20 cm of 10 taartvormpjes invetten en met deeg bekleden. Op een koele plaats zetten.
- Blind bakken: het deeg met aluminiumfolie bedekken, vullen met gedroogde bonen of rijst en 5-8 minuten bakken (230°C). Folie en bonen verwijderen.
- De eieren loskloppen met de room, wat zout en zwarte peper en de geraspte kaas erdoor roeren.
- Het aspergemengsel door het eimengsel roeren.
- Het mengsel in de vorm of vormpjes scheppen en de aspergekopjes erop leggen.
- In de oven (180°C) bakken, ongeveer 10 minuten voor de kleine vormen en 15 minuten voor de grote vorm.
- De vulling moet enigszins stevig aanvoelen en goudbruin zijn.