Asperges bereiden

Door bijnamen als Het Witte Goud en Koningin der Groenten lijkt het alsof asperges bereiden alleen is weggelegd voor de meer geoefende kok maar dat valt reuze mee. Wij leggen uit hoe eenvoudig het schillen en bereiden van asperges eigenlijk is. Wil je liever even meekijken voordat je zelf aan de slag gaat? Bekijk dan hieronder de filmpjes waarin Sandra Ysbrandy laat zien hoe zij asperges bereidt.


Schillen

Heb je witte asperges? Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en leg ze 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze makkelijker te schillen. Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Gebruik je een dunschiller? Schil dan twee keer helemaal rond.

Groene en paarse asperges hoeven niet geschild te worden. Hebben ze dikke stengels, snijd dan ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en schil alleen de onderste helft van de stengels.

Basisbereiding

Witte asperges bereiden
o Leg de geschilde asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook.
o Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken.
o Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren.
o Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Tip gebruik de schillen, afgesneden ondereinden en het kookvocht als basis voor een heerlijke soep, bouillon of saus!

Groene asperges bereiden
Breng de asperges in een pannetje water met zout aan de kook en blancheer de asperges in 3 minuten beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt). Haal ze daarna meteen voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

Paarse asperges bereiden
Het bijzondere aan de paarse asperge is dat deze rauw gegeten kan worden. Vanwege het hoge suikergehalte is de paarse asperge uitermate geschikt voor verwerking in verse salades. Dus alleen even wassen en een stukje van de onderzijde afsnijden.


Eet smakelijk!

« Terug naar overzicht