Kopen en bewaren

Nederlandse asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen, van begin april tot en met 24 juni. Het is mogelijk dat er vanaf februari en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn maar let dan goed op de afkomst, er wordt dan namelijk ook meer buitenlands product aangeboden.

Asperges zijn tijdens het seizoen verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Maar veel van de Nederlandse asperge wordt ook zo van het land verkocht. Lekker en vooral vers! Vaak hebben telers in hun winkel vele producten om je aspergegerecht helemaal compleet te maken! Ook bij groentemannen kun je terecht voor asperges. Zij hebben een hoop kennis over het product en kunnen je vertellen hoe je asperges het beste kunt bereiden.

Je gaat er misschien van uit dat alle verkooppunten (dag)verse asperges aanbieden maar helaas is dat niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges vers zijn?

  • verse asperges hebben glanzende stengels
  • als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid
  • het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. 


Hoe bewaar je asperges?

Je kunt asperges goed 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.